De Sluiting

Het Zandpad onderging nog een hele renovatie. Na het uitbaggeren van de Vecht besloten de exploitanten de kamers te renoveren. Ongeveer 50% van de kamers waren klaar. Ondertussen werd door de gemeente Utrecht in april 2013 de eerste fase van de totale sluiting ingezet. Niemand had dit zien aankomen. Ik werd gebeld door de NRC die ik wel eens vaker had gesproken tijdens de invoering van de registratieplicht . Het was op een vrijdag de meiden kregen een simpel briefje met de inhoud dat woensdag hun laatste werkdag zou zijn. Per donderdag 18 april 2013 zouden zij niet meer kunnen beschikken over werkruimten, omdat deze gesloten werden. Dat was het wat betreft de informatievoorziening voor de meiden.

Het Zandpad was een klap uitgedeeld, er ontstonden roddels…zou het hele zandpad dichtgaan? Er was twijfel. De ramen die dicht moesten lagen verspreid over het Zandpad en gaf gelijk een triest beeld. De klanten bleven vragen: Wanneer gaan die ramen weer open? Ik antwoordde: op z’n vroegst over een half jaar als ze ooit al weer opengaan.

De ramen gingen niet open, er gingen twee weken later zelfs meer ramen dicht. Weer werd ik gebeld op een vrijdag door de media. Wat ik van de nieuwe sluitingen vond, per 2 mei werden er opnieuw 24 ramen gesloten. In totaal 47 ramen gesloten in nog geen 3 weken waardoor er 94 vrouwen op straat kwamen te staan. Ondanks dat ikzelf toen nog niet getroffen was door de sluiting vond ik het wel nodig om in actie te komen. Ik startte samen met een collega (die wel door de sluiting van 2 mei getroffen werd) een handtekeningenactie en ik nam contact op met de mediacontacten die ik eerder had opgedaan. De burgemeester reageerde nauwelijks en adviseerde de sekswerkers om een kamer bij Wegra te huren. “Op Wegra viel niks aan te merken want Wegra was een uitstekende exploitant.” aldus burgemeester Wolfsen in mei 2013.

Slechts een paar van die 94 vrouwen konden bij Wegra terecht, anderen verhuisden naar andere raambuurten. 47 van de 145 ramen waren gesloten. Het was niet leuk meer op het Zandpad, de bordjes gesloten op de ramen was een vreselijk aanzicht voor zowel de sekswerkers als de klanten. We wisten dat het aftellen was begonnen. Het was nog een kwestie van tijd voordat ze ook Wegra zouden sluiten. Op 25 juni 2013 werd een brief uitgedeeld met het voornemen tot sluiting op 25 juli 2013. Dit keer werd er meer tijd gegeven, een maand in plaats van een week.

In die maand deden we wat we konden, opnieuw een handtekeningenactie, een demonstratie, we smeekten de gemeente niet tot sluiting over te gaan. Wegra spande een kort geding aan die op 24 juli 2013 diende.

Tijdens het kort geding waar een aantal sekswerkers bij waren waaronder ikzelf werd duidelijk dat het vooral ging om een opeenstapeling van oude zaken die zich op het Zandpad hadden afgespeeld (van 1998 tot 2013) tot de sluiting van het Zandpad en de Hardebollenstraat zou gaan leiden. De rechter oordeelde dat in de APV stond dat bij een vermoeden van faciliteren aan vrouwenhandel de vergunning mocht worden ingetrokken, omdat dat vermoeden bestond na aanleiding van zaken van 1998 tot 2013 was de vergunning terecht ingetrokken en mochten het Zandpad en de Hardebollenstraat gesloten worden.

image

Om me heen hoorde ik de paniek, al mn collega’s barsten in tranen uit, de politie kwam de zaal binnen, op de gang stond de media. Ik bleef rustig, realiserend dat mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn als de afgelopen jaren op het zandpad. Ik was niet verdrietig, maar ik was woedend. De gemeente had ons in 3 maanden tijd verslagen. Het Zandpad en de Hardebollenstraat van de kaart geveegd, alsof 334 sekswerkers er niet toe deden.

Het enige wat ik dacht was: Maar dit pik ik niet, ik pik het gewoon niet. We zullen terugslaan. RTV Utrecht stond buiten bij de Rechtbank natuurlijk wilden ze een reactie. interview RTVUtrecht bij rechtbank

Na de interviews had ik nog een half uur om mn kamer leeg te halen en de deur van mn kamer aan het Zandpad definitief te sluiten

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s