De Demonstratie

 

Op 9 juli 2013 organiseerden de vrouwen van het Zandpad een demonstratie. We wilden onze stem laten horen. Wij waren geen slachtoffers van vrouwenhandel. Het voornemen tot sluiting van de laatste 115 ramen mocht niet doorgaan. (98 ramen op het Zandpad en 17 op de Hardebollenstraat) We maakten zoveel mogelijk lawaai om de burgemeester naar buiten te lokken. Schermafbeelding-2013-07-10-om-10.53.51

We vroegen om de burgemeester, maar we kregen Bouchra Dibi, PvdA. Ze probeerde ons te kalmeren, er was nog geen definitief besluit genomen verkondigde ze. Alles was nog mogelijk. Natuurlijk namen de sekswerkers hier geen genoegen mee. Het protest ging door. We eisten dat de burgemeester naar buiten kwam. Uiteindelijk kwam burgemeester Wolfsen heel even naar buiten om de handtekeningen in ontvangst te nemen. We vroegen de burgemeester om zijn voornemen nog eens goed te overwegen. Een sluiting zou ernstige gevolgen voor alle sekswerkers betekenen. De burgemeester beloofde dit mee te nemen in zijn besluit, maar deed daar uiteindelijk niks mee.

De rechter steunde in het kort geding dat Wegra had aangespannen het besluit van de gemeente. 25 juli 2013 werden alle 162 ramen gesloten. 334 sekswerkers hadden sinds die dag geen legale werkplek meer, dat vroeg om een nieuwe demonstratie

Schermafbeelding-2013-07-10-om-10.51.381

Deze werd minder druk bezocht, wat logisch was. De zoektocht naar een nieuwe werkplek werd belangrijk. Er is een schaarste in ramen, de afgelopen jaren waren er in andere steden ook veel sluitingen geweest. En er waren exploitanten in andere steden die meiden die op het Zandpad hadden gewerkt bij voorbaat weigerden om zelf geen problemen te krijgen.

Deze demonstratie was vooral gevolg van de uitspraak van de rechter een dag eerder. Onze werkplekken werden gesloten maar niemand leek de gevolgen daarvan in te zien. Dus ik kondigde aan om dan maar voor het stadhuis te gaan werken om onze nood kracht bij te zetten. We moesten duidelijk  maken bij de gemeenteraad en de burgemeester dat een sluiting geen oplossing was. De aankondiging had veel media aandacht getrokken, wat de burgemeester dwong om met ons in gesprek te gaan. Vier sekswerkers mochten bij de burgemeester komen waaronder ik zelf.

De burgemeester vertelde ons dat hij niet anders kon dan sluiten. Er lag al een nieuwe aanvraag van een beveiligingsbedrijf en als we ons zouden verenigen of zelf een BV zouden oprichten, de boten van Wegra zouden huren (de andere boten waren al verhuurd aan het beveiligingsbedrijf) konden we zelf een vergunningsaanvraag doen. We waren door de registratie al bekend bij de gemeente, dus de aanvraag zou slechts een formaliteit zijn. Over maximaal 3 maanden is het Zandpad gewoon weer open en als je tegen problemen aanloopt, meldt het mij, ik regel het! Dit waren de woorden van de burgemeester en de enige kans die ons geboden werd…zelf een aanvraag doen. Waarschijnlijk in de hoop dat we die stap niet durfden te nemen. Sekswerkers worden vaak onderschat. Aan lef ontbrak het ons destijds in ieder geval niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s